Noorwegen is koploper in elektrische auto's.

Noorwegen is al een tijdje koploper wat de verkoop van elektrische auto's betreft: in 2019 was 42,2% van het nieuw verkochte wagenpark volledig elektrisch, vorig jaar werd de kaap van 50% doorbroken.

Zomaar eventjes 54,3% van de autoverkoop in Noorwegen is voor de rekening van elektrische modellen. Er werden er dus meer van verhandeld dan alle diesel-, benzine- en hybridewagens samen. De meest verkochte modellen zijn de Audi e-tron, de Tesla Model 3, de Volkswagen ID.3 en de Nissan Leaf.

Tellen we hybrides mee, dan stijgt het aandeel van vierwielers met een elektrische aandrijving zelfs tot 83%. Pure benzine- of dieseldrinkers zijn goed voor amper 17% van de koek.

Opmerkelijke stijging

Tien jaar geleden was slechts 1% van de in het Scandinavische land verkochte nieuwe auto's elektrisch. Verwacht wordt dat de groei in 2021 verder zal toenemen, simpelweg omdat constructeurs alsmaar meer EV's op de markt brengen.

Ban op diesel en benzine

De Noorse overheid wil vanaf 2025 een ban op nieuwe auto's met een benzine- of dieselmotor. Niet verwonderlijk wordt de verkoop van elektrische modellen er met fiscale voordelen gestimuleerd.

Bron www.gocar.be


« Terug