Knaagdieren veroorzaken jaarlijks 1 miljoen euro schade aan wagens

Als je het nog niet meegemaakt hebt, dan heb je er wellicht wel al van gehoord: schade door marters aan auto's - meer bepaald aan slangen of kabels - komt vaak voor en vormt steeds meer een probleem voor automobilisten. Mocht je het nog niet meegemaakt hebben: de automobilist stelt 's ochtends vast dat zijn auto niet meer start of dat zijn auto geen vermogen meer levert en in veiligheidsmodus gaat. Zoek niet verder: het komt door een wezel of marter die in een slang of kabelboom gebeten heeft.

Slachtoffers van deze ‘aanvallen' hebben geen andere keuze dan hun auto te laten wegslepen of naar de garage te rijden voor een herstelling die al snel meer dan 200 euro kost. Het probleem is dat deze incidenten vaker voorvallen, vooral in de lente, het moment waarop de mannelijke knaagdieren hun territorium afbakenen en brutaal reageren op de geuren van rivalen.

12 procent meer gevallen

Elk jaar zien de pechverhelpers van Touring het aantal gevallen toenemen. In vijf jaar tijd is de schade met 12 procent gestegen, al was 2020 logischerwijze minder problematisch door de lockdowns. In 2021 moest Touring meer dan 1.100 keer tussenkomen voor een dergelijk probleem en in de meeste gevallen was de auto geïmmobiliseerd. In werkelijkheid ligt het aantal gevallen nog veel hoger, want veel automobilisten bellen niet naar de pechverhelping.

Schade

Volgens Touring worden knaagdieren wanneer de motor nog warm is aangetrokken door de geuren van de elektrische kabels of slangen die vaak gemaakt zijn uit natuurlijke producten, zoals visolie of meel. Typisch voor knaagdieren zoals marters is dat ze als reactie op de aanwezigheid van andere soorten de aanval inzetten op bougiekabels, airco- of verwarmingsleidingen, slangen van de drukvoeding (die vermogensverlies veroorzaken) of koelkanalen. Nog gevaarlijker: soms wordt ook het remcircuit aangevallen.

Er valt geen lijn in te trekken. Volgens Touring worden oude wagens niet meer of minder getroffen dan nieuwe. Het is aangewezen om de herstellingen zo snel mogelijk te laten uitvoeren om te vermijden dat de schade verergert. In totaal schat Touring de schade in ons land op een miljoen euro per jaar. Een gigantisch bedrag.

Touring beveelt enkele maatregelen aan om dergelijk ongemak te voorkomen. Idealiter gebruik je een garage, maar niet alle automobilisten hebben die natuurlijk. Er bestaan ook ultrasone systemen, maar het lijkt erop dat die niet meer zo effectief zijn, omdat de dieren gewoon worden aan deze permanente golven. Er bestaan ook elektrische schoksystemen en afweermiddelen om te spuiten. Maar ook hier zou het effect beperkt zijn en opteer je beter voor een omhulsel dat beten afweert. Wellicht een betere oplossing. Denk er ook aan om na een aanval de motorruimte schoon te maken om de typische geuren kwijt te raken. Anders dreig je meermaals op kosten gejaagd te worden...

Bron www.gocar.be


« Terug