Bentley’s W12 neemt afscheid

De W12-motor, eind jaren negentig ontwikkeld door de Volkswagen-groep met de koppeling van twee VR6-blokken, beleeft zijn laatste maanden van bestaan bij Bentley. Het Britse merk heeft aangekondigd de productie ervan in april 2024 te beëindigen. Hij zal afscheid nemen onder de motorkap van de Batur, het krachtigste model uit de geschiedenis van de fabrikant.

18 auto's

In zijn laatste ontwikkeling ontwikkelt de 6-liter W12 maar liefst 750 pk en 1.000 Nm koppel. Deze prestatie werd mogelijk gemaakt door een paar nieuwe, grotere turbo's en een verbeterde koeling van de luchtinlaat. Van de Bentley Batur worden slechts 18 exemplaren geproduceerd en die zijn al lang uitverkocht.

Nieuw tijdperk

Bentley is met zijn Beyond Zero-plan een periode van elektrische transitie ingegaan en zal naar verwachting in 2025 zijn eerste batterij-aangedreven model op de markt brengen, waarbij in 2030 wordt afgestapt van verbrandingsmotoren. Sinds de lancering in 2003 zijn er iets meer dan 100.000 W12's gebouwd. Hij is zich technisch blijven ontwikkelen, maar de hoge emissies hebben hem uiteindelijk de das omgedaan.

Bron www.gocar.be


« Terug