Vergeet de W12: Bentley’s nieuwe plug-inhybride V8 is nog krachtiger

Het is stilaan over en uit voor Bentley's iconische W12-motor. In de loop van deze zomer gaat het blok namelijk finaal uit productie na dik 20 jaar aan de top. Blijft daar aan de top dan een leegte over in het gamma van Bentley? Welnee, of toch niet als het van deze "Ultra Performance V8 Hybrid" afhangt.

Eerder deze week ging bij Bentley het doek van de Batur Convertible en die vertegenwoordigde stiekem meer dan gewoon een open versie van de peperdure Batur. Zo gaven de Britten meteen ook te kennen dat elk van de 16 geproduceerde cabrio's één van de laatste Bentleys ooit met de W12-motor zou zijn. Nog deze zomer trekken ze in Crewe namelijk de stekker uit het ronduit legendarische blok... Maar geen nood, want het wordt gewoon vervangen door een motor mét een stekker.

STERKER DAN DE STERKSTE BENTLEY OOIT

In aanloop naar de productiestop van de W12 heeft Bentley diens opvolger onthuld en haal je zakdoek maar al boven indien je van grote motoren houdt. Het nieuwe blok moet het namelijk met een volle derde van de cilinders minder stellen want in de plaats van een W12 wordt het slechts een V8. Om het verlies van die cilinders te doen vergeten, krijgt hij er wel iets anders bij: een elektromotor. De nieuwe aandrijflijn wordt er dan ook eentje van de plug-inhybride soort en we mogen meteen al weten wat dat met zijn uitstoot doet: reken op een elektrisch rijbereik van wel 80 kilometer, goed voor een CO2-cijfer van onder de 50 g/km.

Bentley Ultra Performance V8 Hybrid 2024 Het merk doopt zijn nieuwe V8-creatie dan ook "Ultra Performance Hybrid" en het ‘Performance'-deeltje staat daar niet voor niks. Zo moet het samenspel van de achtcilinder en de elektromotor goed zijn voor "meer dan 750 pk", een niet onbelangrijk cijfer in Bentley-land. In zijn allersterkste vorm is de oude W12 namelijk goed voor precies 750 pk want daarmee pakte het blok uit in ‘krachtigste Bentley ooit' Batur. Deze hybride aandrijflijn wordt dus gewoon sterker dan die van de sterkste Bentley tot nu toe... Jawel: wat je met een beetje elektrificatie niet kan doen.

Bron www.autofans.be


« Terug