Studie: banden zijn nieuwe grote vervuilers

In het kader van het milieubewustzijn wordt vooral de verbrandingsmotor geviseerd. Maar dat is niet de enige bron van vervuiling wat het vervoer betreft. Uit een onderzoek van Emissions Analytics blijkt namelijk dat banden 100 keer meer schadelijke deeltjes verspreiden dan een hedendaagse brandstofmotor.

De laatste jaren besteden we veel meer aandacht aan de milieuproblematiek. En terecht, want de opwarming van het klimaat is een bedreiging die we ernstig moeten nemen om onze planeet ook leefbaar te houden voor de volgende generaties. Daarnaast is het ook belangrijk om alle aspecten van onze levensstijl onder de loep te nemen om de grootschalige vervuiling die we met zijn allen veroorzaken drastisch te beperken.

Andere boosdoeners naast diesel

Op vlak van vervoer werd daarvoor de voorbije jaren vooral de dieselmotor als ‘grote boosdoener' geviseerd en werd de overgang naar elektrisch rijden geforceerd, zeker in Europa. Maar is daarmee alles opgelost om tot een schoon vervoer te komen? Zeker niet. Naast de uitstoot van de verbrandingsmotoren zijn er immers verscheidene andere ernstige bronnen van vervuiling in ons vervoer, die minder bekend maar daarom niet minder schadelijk zijn.

Dat zijn in de eerste plaats de banden en de remmen die voortdurend slijten en daarbij massaal kleine partikels in de omgeving verspreiden. Die vorm van vervuiling is zo goed als onzichtbaar, maar eigenlijk enorm schadelijk. Zo blijkt uit een onderzoek van de Yale University dat 78 procent van alle microplastics in de oceanen afkomstig is van synthetisch rubber van banden.

Tot eenzelfde conclusie komt het Britse Emissions Analytics dat meldt dat onze autobanden per jaar wereldwijd ruim 5,4 miljoen ton ultrafijnstofdeeltjes uitstoten, waarvan meer dan 180.000 ton in de oceanen eindigt. Een toestand die dus zeker zorgen baart, omdat deze deeltjes zo klein zijn dat ze in onze longen en bloedstroom terechtkomen, en zo voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

EV vervuilender

Volgens Emissions Analytics produceren de vier banden van een auto naar schatting gemiddeld 1 biljoen ultrafijnstofdeeltjes. Een bijkomende constatatie is dat elektrische auto's gemiddeld 20 procent meer van deze deeltjes verspreiden door een hogere bandenslijtage, die voornamelijk te wijten is aan het hogere gewicht van deze voertuigen. Dit is een interessant gegeven waaruit blijkt dat met de eliminatie van de klassieke auto met een verbrandingsmotor niet meteen alle problemen op vlak van de uitstoot van schadelijke stoffen in het vervoer zijn opgelost.

Dit geldt zeker voor de schonere recente auto's met een verbrandingsmotor, waarvan de banden en remmen beduidend meer fijnstof produceren per afgelegde kilometer dan de krachtbron zelf. Zelfs tot 100 keer meer volgens het onderzoek van Emissions Analytics. Dat is zeker stof tot nadenken.

Bron www.gocar.be


« Terug