Binnenkort een waterstofmotor van Red Bull?

Wat iedereen ook zegt, de toekomst van mobiliteit bestaat zeker niet alleen uit elektrische auto's op batterijen. Hoewel het nog wat tijd nodig heeft, is waterstof een andere oplossing voor proper transport. Toegegeven, het rendement van brandstofcellen die deze energiedrager gebruiken is nog niet optimaal en er zijn nog enkele hindernissen te overwinnen. Maar dat was destijds ook het geval bij de verbrandingsmotor. En natuurlijk is het niet anders bij de elektrische auto's op batterijen momenteel.

Veel meer fabrikanten dan je zou denken laten de deur open voor waterstof. In alle discretie blijven ze onderzoek verrichten en experimentele motoren ontwikkelen. Toyota, Hyundai en BMW behoren tot de meest actieve merken... op het vlak van communicatie. Maar er zijn nog andere bedrijven geïnteresseerd, waarvan sommige nogal onverwacht. Kijk bijvoorbeeld naar Red Bull, of toch een bedrijf waar het nauwe banden mee heeft.

Verwant bedrijf

AVL Racetech is een ingenieursbureau met een reputatie in de autosport. Het werkt samen met Red Bull aan zijn F1-motoren. En het toeval wil dat dit bedrijf een waterstofmotor aan het ontwikkelen is met naar verluidt buitengewone capaciteiten. Een verbrandingsmotor voeden met waterstof vermindert het vermogen aanzienlijk. Een motor die bijvoorbeeld 100 pk ontwikkelt met benzine, zal nog maar 50 of 60 pk ontwikkelen... Dat is een groot verschil.

Maar AVL Racetech is er naar verluidt in geslaagd om 410 pk uit een tweeliter te halen, een verhouding van meer dan 200 pk/liter cilinderinhoud en evenveel als de tweeliter in de Mercedes A-Klasse AMG, een referentie op het gebied van geavanceerde verbrandingsmotoren. Het koppel bereikt 500 Nm tussen 3.000 en 4.000 tr/min. Het lijkt wel een droom. We zullen moeten afwachten of de ontwikkelingen van AVL Racetech bevestigd worden en of deze motor ooit verder geraakt dan een eventueel gebruik in de autosport. Het is in ieder geval veelbelovend en toont welk potentieel waterstof heeft...

Bron www.gocar.be


« Terug